Blauwgras: de band

BLAUWGRAS, DE BAND

Is het een missie? Zijn we bluegrass-ambassadeurs? Wie zal het zeggen… We doen het wel graag: een minder bekende muziekstijl met een grote traditie in de Verenigde Staten in het Nederlands brengen en zo een breder publiek hiervoor interesseren. De muzikanten van Blauwgras spelen in een traditionele bluegrass bezetting: zang, gitaar, mandoline, banjo, bas en viool. We bestaan sinds 2009.
We vertalen de mooiste liedjes uit de Amerikaanse folk, bluegrass en americana en geven de liedjes een eigentijdse inhoud. We vertolken de liedjes graag voor elk geïnteresseerd publiek, want het plezier staat voorop bij Blauwgras.

Blauwgras (foto Gitte Hessels)
Blauwgras (foto Gitte Hessels)

Repeteren bij De Geus
Blauwgras krijgt sinds het prille begin onderdak van Uitgeverij De Geus in Breda. Hier repeteren wij ’s avonds tussen de prachtigste boeken en klinken onze snaren en stembanden dan door het verder zo stille gebouw. En we hoeven niet eens te betalen voor de koffie!


Tijd voor een introductie van de bandleden:


AD VAN DEN KIEBOOM (Terheijden)

Ad van den Kieboom (foto Ronald Rietman)

Ad van den Kieboom is onze zanger en frontman en is een echte tekstman.
Toneelschrijver, boekenredacteur, tekstdichter, Ad is het allemaal. Vandaar dat hij ook met gemak de Amerikaanse originelen omzet in Nederlandse vertalingen of bewerkingen. En ze met zijn mooie bariton voordraagt aan wie het maar horen wil. Hij doet dit samen met gitarist Thomas.

Ad en Thomas zijn de oprichters van Blauwgras.

THOMAS HEESTERS (Breda)

Thomas Heesters (foto Ronald Rietman)

Thomas vertaalt samen met Ad de liedjes. Is gek op mooie teksten en zijn interesse voor flatpicking groeit met de dag. Sinds hij op zijn 15e op het spoor van Bill Monroe is gekomen heeft bluegrass hem nooit meer losgelaten. Thomas doet de gitaar en zingt hier en daar ook nog wel wat.

MARCO LUDEMANN (Tilburg)

Marco Ludemann (foto Ronald Rietman)

Marco Ludemann is het muzikale geweten van Blauwgras. Als Marco het niet goed vindt, doen we het gewoon niet. Punt. Hij heeft er tenslotte verstand van. Marco komt uit een muzikale familie en had in de wieg naast een flesje al een mandoline in zijn handen. Hij speelt zowel klassiek (met grote orkesten zoals het Concertgebouworkest) als bluegrass op zijn vintage Gibson F5. Het is best wel tof om zo’n jongen in je band te hebben!

Rob Lint (foto Ronald Rietman)

ROB LINT (Prinsenbeek)
Een bluegrassband is niks zonder banjo. Deze levert voor een belangrijk deel de zo kenmerkende sound. We zijn blij met Rob. Hij is de stille genieter in de band (zoals u ook kunt zien op de foto hiernaast). Hij legt het fundament onder onze muziek met zijn spel, en zorgt voor een warm tapijt van klanken, geheel in de traditie van grote banjohelden als Earl Scruggs en Bela Fleck. Rob zegt niet veel, maar als hij zijn mond open doet is het altijd raak. Ook als zanger. Enne, net als zijn solo’s, want die staan als een huis. En hij blijft er altijd weer bescheiden onder!

Renske Velthuis (foto Gitte Hessels)
Renske Velthuis (foto Gitte Hessels)

RENSKE VELTHUIS (Amersfoort)
Renske tuft elke keer weer met haar Aigootje naar Breda voor de repetitie van Blauwgras. Haar liefde voor muziek gaat dus letterlijk heel ver. Dat is ook op het podium te merken. Haar vrolijkheid straalt af op ons allemaal, zelfs als ze nog geen noot gespeeld heeft. Renske speelt een dubbelrol bij Blauwgras, naast de fiddle speelt ze ook de cajon.

Ad de Laat (bassist bij Blauwgras)
Ad de Laat, (foto Gitte Hessels)

Ad de Laat (Udenhout)
Onze tweede Ad speelt bas. Een man met een brede muzikale smaak, vrolijkheid en altijd strevend naar beter en mooier. We zijn blij met Ad. Ad kan vlammen op zijn bas, dat iedereen in vervoering van van zijn stoel valt. En soms speelt hij zo subtiel dat je hem nauwelijks hoort. Maar speelt hij niet mee, dan klinkt het nummer nergens opeens meer naar. Onmisbaar, onze Ad.

Advertenties